måndag 25 juni 2012


Många fel med värmepumpar

KÄLLA:SYDSVENSKAN
De senaste åren har värmepumparna ofta hamnat i fokus. Dels för att de kan spara pengar åt husägaren, men också för att de har omgärdats av problem. Hela 70 procent av alla värmepumpar som går sönder är mindre än fem år gamla, rapporterade exempelvis Folksam i vintras.
Mats Carlström, bosatt strax utanför Vellinge, var tidigare teknisk chef vid Svenska värmepumpföreningen och utbildar numera kommunala energirådgivare runt om i landet. Han konstaterar att det finns massor av anläggningar som inte fungerar.
– Det finns en hel del bra värmepumpar, men också en hel del dåliga. Så länge det finns pengar i marknaden finns det lycksökare. De senaste åren har vi fått in massor av billiga asiatiska maskiner som inte är gjorda för oss utan för ett helt annat klimat, säger han.
Oftast handlar det om luftvärmepumpar som är avsedda att kyla inomhustemperaturen, som en luftkonditionering, ungefär 90 procent av driftstiden. Då fungerar de bra, i ett varmt klimat. Men när samma maskin säljs till kalla Sverige, där luftvärmepumpen istället används för att ge värme 90 procent av driftstiden, fungerar den inte alls.
– Det säljs luftvärmepumpar i lågprisvaruhus, på postorder och på internet, du kan få en för 4 000 kronor. Troligen kommer den att lägga av vid fem plusgrader och sedan se ut som en ismaskin på utsidan. Det blir en stor cirkus som ofta slutar med att företaget försätts i konkurs och kunderna står kvar och känner sig lurade.
I bästa gör-det-själv-anda är det många husägare som vill installera luftvärmepumpen själv. Men Mats Carlström avråder bestämt.
– Alla vill ha billig värme, alla vill göra vad de kan, men många vill också göra mer än vad de kan. Man måste handla av en installatör som är ackrediterad för kylprodukter om det ska bli bra. Då har man också chansen att reklamera om det inte skulle fungera, annars skyller företagen på felaktig installation.
Han vill gärna avfärda myten om storlekens betydelse. Det viktiga är inte hur många kvadratmeter bostaden innehåller utan hur stort uppvärmningsbehovet är. Exempelvis har en hundraårig villa med högt i tak och gamla fönster sannolikt högre energiförbrukning än ett motsvarande nybyggt hus.
– Det är alldeles vilseledande att prata om kvadratmeter! Jag vill också varna för säljare som säger att de vet exakt vad kunden ska ha, utan att ha sett bostaden.
Själv bor Mats Carlström i en gammal byskola där han har installerat fyra luftvärmepumpar, grundvattenvärme och jordvärme från trädgården. Allt fungerar perfekt och den äldsta luftvärmepumpen är från 1991.
– Det finns bra maskiner också. De andra borde allmänna reklamationsnämnden ta hand om. I dagsläget är det Värmepumpbranschens reklamationsnämnd som tar hand om ärendena och det är synd. Många drabbade kunder drar sig för att anmäla eftersom det kostar pengar och är branschföreträdare som fattar besluten.

BRA TIPS INFÖR PUMPKÖPET
  • Kontakta först den kommunala energirådgivaren som ger råd gratis och opartiskt.
  • Ta in skriftliga offerter från flera företag. Det är viktigt att de gör hembesök först.
  • Handla av en installatör som har ackreditering för kyl- och värmepumpsprodukter. Installera inte själv. Företaget ska inte vara överrepresenterat i VPN (Värmepumpbranschens reklamationsnämnd) och värmepumpstillverkaren ska ha mångårig erfarenhet. Be att få se en referensanläggning.
  • Undvik svartjobb. Det är inte bara olagligt, du förlorar chansen att reklamera arbetet. Be att få kvitto, garanti, kontrollrapport, funktionsgaranti.
  • Lämna korrekta uppgifter om energiförbrukningen för uppvärmning och varmvatten i bostaden. Glöm inte berätta om ni till exempel brukar elda i kaminen på vintern.
  • Be att få en lönsamhetskalkyl och gärna bortforsling av den nuvarande värmekällan (exempelvis en oljepanna).
  • Slutbetala först när allt är installerat och du vet att det fungerar som utlovat.
  • Begär en tidsplan. Om värmepumpen inte installeras förrän till våren förlorar du första vinterns besparing.
  • Vid bergvärme: Låt borraren bestämma platsen för borrhålet.
  • Vid ytjordvärme: Slingorna ska inte ligga för nära varandra, det bör vara minst 1,5 meter emellan dem. Kom överens om vem som ska ställa i ordning trädgården efteråt.
KÄLLA:SYDSVENSKAN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar